Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017
Άρθρα υγειονομικού & περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
Η εταρεία Α. ΣΒΟΛΗ - Μ. ΚΩΣΤΑΚΗΣ Ο.Ε. σας ενημερώνει με θέματα υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.



Ανακύκλωση
14/12/2010


Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Ξέρετε ότι, αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ.) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως; Ή ότι αν ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατοµµυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;

Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται µε τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα µε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί µε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται, αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.

  • Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
  • Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
  • Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
  • Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
  • Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
  • Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
  • Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο.
  • Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
  • Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µη το ρίχνετε στην αποχέτευση.
Προσοχή στην παραπλανητική σήμανση!

Τα παρακάτω δύο σήματα αν και μοιάζουν μεταξύ τους, διαφέρουν πολύ στην ουσία τους. Το πρώτο αφορά προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, ενώ το δεύτερο διατείνεται απλώς πως το προϊόν είναι «ανακυκλώσιμο» (πράγμα που σημαίνει πως το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή).
  • Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
  • Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
  • Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
  • Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
  • Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
  • Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
  • Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
  • Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο.
  • Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
  • Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µη το ρίχνετε στην αποχέτευση.
Προσοχή στην παραπλανητική σήμανση!

Τα παρακάτω δύο σήματα αν και μοιάζουν μεταξύ τους, διαφέρουν πολύ στην ουσία τους. Το πρώτο αφορά προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, ενώ το δεύτερο διατείνεται απλώς πως το προϊόν είναι «ανακυκλώσιμο» (πράγμα που σημαίνει πως το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή).
Ανακυκλωμένο υλικό Ανακυκλώσιμο υλικό
Ανακυκλωμένο υλικό Ανακυκλώσιμο υλικό


Πηγή: http://www.greenpeace.org/greece



Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων ενόψει
02/05/2011
  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣυπ’αριθμ.Υ1γ/Γ.Π.οικ.44834/19-4-2011 Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορτής του Πάσχα και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.[1] Ενόψει της εορτής του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής-καλοκαιρινής περιόδου το Υπουργείο Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και της γενικότερης εποπτείας για την παρακολούθηση εφαρμογής των Υγειονομικών Διατάξεων, κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο να επισημάνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών της εποχής αυτής.Συγκεκριμένα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου για τις εξής κατηγορίες:-Σε όλα τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κ.λπ.), τυποποίησης και διάθεσης τροφίμων και ποτών, αποθήκες χονδρικής ή λιανικής-συντήρησης & διακίνησης τροφίμων ή και ποτών και λοιπών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως αυτών, που είναι ευαίσθητα στις μεγάλες θερμοκρασίες (ευαλλοίωτα τρόφιμα), για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων. Στις περιπτώσεις που κρίνετε απαραίτητο και αφού προηγηθεί η απαιτούμενη συνεννόηση με τα εργαστήρια, με τα οποία η υπηρεσία σας συνεργάζεται (Κ.Ε.Δ.Υ., ΠΕΔΥ, εργαστήρια ιατρικών σχολών), να διενεργείτε δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών. Ειδικότερα για τα παγωτά, των οποίων η κατανάλωση την εποχή αυτή είναι αυξημένη, θα πρέπει ναπροβαίνετε σε συνεχείς δειγματοληψίες και ελέγχους στα εργοστάσια και στα εργαστήρια παραγωγής τους, στα ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα πώλησης αυτών.-Στους χώρους παρασκευής και στον τρόπο μεταφοράς και πώλησης του  ψωμιού και των λοιπών προϊόντων αρτοποιίας.- Στα μαγειρεία, εστιατόρια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας κ.λ.π. καθώς επίσης και στα κυλικεία και τα λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός του χώρου των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.-Στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία κ.λπ.) και στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών.-Στους πλανόδιους και στάσιμους πωλητές τροφίμων ή/ και ποτών, οι οποίοι, κατά την εποχή αυτή, δραστηριοποιούνται σχεδόν ανεξέλεγκτα, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε ακτές κολύμβησης.-Στα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, για το αν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες πώλησης των επιτρεπομένων απ΄ αυτά τροφίμων και ποτών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες Υπηρεσίες.-Σε όλα τα Δημόσια Θεάματα, στεγασμένα ή υπαίθρια (πλανόδια και στάσιμα)- Στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπλούζες εργασίας, ατομική καθαριότητα, ατομικά βιβλιάρια υγείας).- Στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους (δυσοσμίες, παράνομη λειτουργία κ.λπ.)-Στον τρόπο διαβίωσης των κατοικίδιων ζώων, που την εποχή αυτή συνήθως μετατρέπονται σε αδέσποτα λόγω της εγκατάλειψης αυτών από τους ιδιοκτήτες τους.-Στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.-Στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αποδοτικής λειτουργίας των συστημάτων επεξεργασίας των αποβλήτων (έλεγχοι, δειγματοληψίες κ.λ.π) και της υγειονομικά αποδεκτής διάθεσής τους, καθώς επίσης να τηρούνται βιβλία σωστής λειτουργίας που θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη λειτουργία των υδρευτικών συστημάτων των ανωτέρω τα οποία, θα πρέπει να εξετάζονται λεπτομερώς. Η ίδια προσοχή και έλεγχος απαιτούνται και για τους χώρους αποθήκευσης πόσιμου νερού.-Στις εγκαταστάσεις κολυμβητικών δεξαμενών, οι οποίες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με την προβλεπόμενη από την Γ1/443/73 Υγειονομική Διάταξη άδεια, θα ελέγχεται η τήρηση βιβλίων παρακολούθησης της ποιότητας των νερών και γενικά η τήρηση των συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής λειτουργίας τους, όπως προβλέπεται από την άδεια. Απαιτούνται επίσης συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αλλά και υγειονομικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση της αποδοτικής λειτουργίας τους.-Στις πηγές υδροληψίας να γίνονται υγειονομικές έρευνες από τους υπεύθυνους ύδρευσης, καθώς και για τα μέτρα προστασίας αυτών και συχνός δειγματοληπτικός έλεγχος στα υδραγωγεία και στα δίκτυα- ύδρευσης, ενώ θα παρακολουθείται η εφαρμογή της απολύμανσης του νερού σύμφωνα με τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις και εγκυκλίους.- Στις ακτές κολύμβησης να γίνονται συνεχείς δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και επαναλαμβανόμενοι υγειονομικοί έλεγχοι, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν επιμολύνσεις των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών χώρων.- Στα Κέντρα Διασκέδασης και Λοιπά Καταστήματα με μουσική, να διενεργούνται ηχομετρήσεις, για την τυχόν καταστολή προβλημάτων o ηχορύπανσης και να λαμβάνονται πάραυτα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.Επίσης επισημαίνεται η ανάγκη για διενέργεια ελέγχων:- ποιότητας εμφιαλωμένων νερών, στις πηγές, στα εμφιαλωτήρια, στην αποθήκευση, στην διακίνηση τους, καθώς και στους χώρους εμπορίας.- ποιότητας νερών στο υδραυλικό σύστημα των κλιματιστικών μηχανημάτων των χώρων συνάθροισης ατόμων (π.χ. ξενοδοχείων κ.λ.π.) για τη διασφάλιση ποιότητας νερού απηλλαγμένου λεγεωνέλας.- Για το ανωτέρω θέμα σας υπενθυμίζουμε την ανάγκη πιστής εφαρμογής της ΔΥΓ2/οικ. 90361/30-8-05 εγκυκλίου μας για ΄΄Πρόληψη νόσου των λεγεωναρίων΄΄- διαχείρισης στερεών αποβλήτων ( κοινών και επικινδύνων) στις διαδικασίες συλλογής και διάθεσης αυτών. Επίσης απαιτείται `λήψη μέτρων για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων (π. χ. στις ακτές, στα κάμπινγκ, στους δρόμους κ.λ.π) σε συνεργασία με τους οικείους Ο.Τ.ΑΣας επισημαίνεται ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται: με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν ιδιαίτερα στην αποφυγή κάθε είδους περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με πνεύμα καλής συνεργασίας μετους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία.- Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και η τακτική ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών μας.-Τέλος θεωρείται δεδομένη η επιβολή κυρώσεων ( διοικητικές και ποινικές), στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, από τις οποίες είναι δυνατό να προκληθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία . Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, παροχή ΜΑΠ κ.λ.π), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους. Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περ. Ενοτήτων κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση που θα εμπλακούν και συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματικήαντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.Της εγκυκλίου μας αυτής παρακαλούμε να λάβουν γνώση, ενυπόγραφα, όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στις υπηρεσίεςσας.


[1] Εκδόθηκε έχοντας υποψη: α)Ο Α.Ν.2520/40 (ΦΕΚ 237/τ.α./5-9-40), Περί Υγειονομικών Διατάξεων.β) Ο Ν.3370/2005 «Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις»(ΦΕΚ 176/ τ.α./11-07-2005).γ)Ο Ν.3372/2003 «Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ 197 /τ.α./6-8-2003).δ) Ο Ν.3852(ΦΕΚτ.α./7-6-2010),«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης….Πρόγραμμα Καλλικράτης»ε) Ο Νόμος 3868 /2010 (ΦΕΚ/τ.α./3-8-2010), «Περί αναβάθμισης του ΕΣΥ…..και άλλων διατάξεων περί απαγόρευσης του καπνίσματος»Στ) Η ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 104720 (ΦΕΚ 1315/τ.β./25/8/2010), σε εφαρμογή του ανωτέρω νόμου.ζ) Το Π.Δ. 95/2000 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας» (ΦΕΚ 76/τ.α/10-3-2000)η) Η Υγειονομική Διάταξη Α1β/8577/83(Φ.Ε.Κ. 526,τ.Β ), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.θ) Οι υπ΄αρ. 178/02,852/04, 854/04 & 882/04 Κανονισμού της Ε.Ε.ι) Η ΔΥΓ2/Γ/Π/ οικ. 38295/2007 ( ΦΕΚ 630/τ.β./26-4-07) ΚΥΑ, με τη διόρθωση σφαλμάτων ( ΦΕΚ 986)τ.β. /18-6- 07, τροποποίηση της ΚΥΑΥ2/οικ. 2600/01 ΄΄Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης΄΄κ) Την Ε1β/221/65 (ΦΕΚ 138/τ.β/24-2-65) Υγ. Διάταξη στην οποία προβλέπονται αποστάσεις ασφαλείας των πηγών υδροληψίας από χώρους διάθεσης λυμάτων.λ) Την Α1β/4841/79 ( ΦΕΚ 696/τ.β/21-8-79) ΥΓ. Διάταξη ΄΄περί ποιότητας εμφιαλωμένων νερώνμ) Το 433/83 (ΦΕΚ 163/τ.α/9-11-83) ΄΄όροι εκμετάλλευσης και κυκλοφορίας στο εμπόριο των φυσικών μεταλλικών νερών΄΄ν) Την Γ1/443/73 ( ΦΕΚ 87/τ.β. 24-1-73)΄΄περί κολυμβητικών δεξαμενώνξ) Την Α5/3010/85 (ΦΕΚ 593/τ.β. /2-10-85) ΄΄Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θορύβους μουσικής των Κ. Δ. και Λ.Κ.΄΄ 



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΑΡΡΟΪΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
10/06/2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

για την πρόληψη διαρροϊκής ασθένειας με ιδιαίτερη έμφασηστην τοξίνη Shiga – που παράγεται από το E.coli (STEC),η οποία επίσης ονομάζεται,βεροτοξίνη – που παράγεται από το E.coli (VTEC) ήεντεροαιμορραγικό E.coli (EHEC)  

Νέα ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), 3 Ιουνίου 2011

 Στις 22 Μαϊου 2011, στην Γερμανία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και αιμορραγική διάρροια προερχόμενη από την τοξίνη Shiga που παράγεται από το E. Coli. (STEC). Από τις 2 Μαΐου, έχουν καταγραφεί στη Γερμανία πάνω από 400 περιπτώσεις HUS και 1000 περιπτώσεις STEC. Επιπλέον έχουν αναφερθεί περιπτώσεις HUS και STEC, οι οποίες συνδέονται με την επιδημία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Τσεχία, ανία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ συνήθως οι περιπτώσεις HUS παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, στη συγκεκριμένη επιδημία ποσοστό άνω του 80% είναι ενήλικες, με σαφή υπεροχή των γυναικών (περίπου 68%).Η πηγή προέλευσης της επιδημίας δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές σχετικές έρευνες. Οι Γερμανικές υγειονομικές αρχές υποψιάζονται ότι το όχημα μετάδοσης της επιδημίας είναι επιμολυσμένα τρόφιμα και οι έρευνες επικεντρώνονται στην κατανάλωση φρέσκων αγγουριών, ωμής τομάτας και μαρουλιών.Για τη συγκεκριμένη επιδημία STEC στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την εκτίμηση της επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR) έχει εκδώσει προληπτικές συστάσεις, που αφορούν στην αποφυγή κατανάλωσης ωμών λαχανικών όπως τα αγγούρια, τομάτες, μαρούλι στην εμπλεκόμενη περιοχή της βορείου Γερμανίας, μέχρις ότου να προσδιοριστεί η πηγή προέλευσης της επιδημίας.

 Έχω ακούσει για τους όρους STEC/VTEC/EHEC – τι σημαίνουν; Υπάρχεικίνδυνος για την υγεία με την παρουσία τους στα τρόφιμα;

 Όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα φέρουν το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) στο γαστρεντερικό τους σύστημα, αφού είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας μας και συνήθως είναι αβλαβές.Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη του E. coli που είναι ικανά να παράγουν διάφορες τοξίνες. Τα στελέχη αυτά αναφέρονται και ως STEC / VTEC (τοξίνη Shiga ή βεροτοξίνη που παράγεται από το Ε. coli) ή EHEC (Enterohaemorrhagic Ε. coli) ανάλογα με το είδος και τη δράση των τοξινών που παράγουν. Οι τοξίνες συνήθως έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγική διάρροια, η οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί εντατική φροντίδα. Η ταυτοποίηση των διαφόρων στελεχών στην τροφική αλυσίδα επιτρέπει τον εντοπισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια της πηγής μιας συγκεκριμένης επιδημίας.

 Πώς μπορεί να νοσήσω;

Η μετάδοση της λοίμωξης από STEC εμφανίζεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης ή χρήσης μολυσμένων τροφίμων, καθώς και με την επαφή με μολυσμένα ζώα. Περαιτέρω μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή μόνο μέσω στενής επαφής (οικογένειες, κέντρα παιδικής φροντίδας, γηροκομεία, κλπ). Στο παρελθόν μια ευρεία ποικιλία τροφίμων έχει εμπλακεί σε επιδημίες ως εστία μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των: ελλιπώς μαγειρεμένο κρέας (μισοψημένο), μη παστεριωμένο γάλα, φρέσκα προϊόντα (π.χ. αγγούρι, λάχανο, σπανάκι και μαρούλι), μη παστεριωμένος χυμός μήλου και τυρί. 

Πώς μπορώ να αποφύγω να νοσήσω;

Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν αν εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής και σωστό χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. 

Καλή ατομική υγιεινή των χεριών

Σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα με πετσέτα μιας χρήσεως ή με υφασμάτινη πετσέτα (πλύσιμο στους 60ο C):

·         πριν την προετοιμασία, το σερβίρισμα ή την κατανάλωση τροφίμων

·         μετά τη χρήση τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας

·         μετά το χειρισμό φρέσκων λαχανικών ή ωμού κρέατος

·         μετά την επαφή με ζώα του αγροκτήματος ή μετά την επίσκεψη σε αγρόκτημα

·         μετά την επαφή με περιττώματα από κατοικίδια ζώα

Χειρισμός τροφίμων

·         Οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα διάρροιας ή εμέτου δεν θα πρέπει να χειρίζεται τρόφιμα

·         Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κιμά, θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά

·         Όλα τα φρούτα με φλούδα θα πρέπει να ξεφλουδίζονται και να πλένονται με τρεχούμενο νερό

Όλα τα λαχανικά θα πρέπει να πλένονται σωστά με τρεχούμενο νερό, ειδικά αυτά που καταναλώνονται χωρίς να μαγειρευτούν

·         Ξεφλούδισμα όλων των ριζωδών λαχανικών και πλύσιμο με τρεχούμενο νερό

·         Κατά τη διάρκεια μαγειρέματος των λαχανικών και του κρέατος, καταστρέφονται τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις

·         Αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης, δηλαδή βακτήρια που εξαπλώνονται από ωμά τρόφιμα σε έτοιμα προς κατανάλωση ή μαγειρεμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για το ωμό κρέας, διαφορετική για το μαγειρεμένο ή για τα φρέσκα λαχανικά. Εναλλακτικά θα πρέπει να πλένεται η επιφάνεια κοπής με σαπούνι μεταξύ των διαφόρων χρήσεων μίας επιφάνειας. 

Τι να κάνω αν εμφανίσω συμπτώματα διάρροιας;

Σε περίπτωση που αναπτύξετε διαρροϊκά συμπτώματα, και εργάζεστε σε επαγγελματική κουζίνα που προετοιμάζει τα τρόφιμα για το κοινό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με γιατρό και οπωσδήποτε να απέχετε από το χειρισμό των τροφίμων. Αν παρατηρήσετε διάρροια με αίμα, θα πρέπει να αναζητήσετε νοσοκομειακή περίθαλψη. Γενικότερα, όταν έχετε διαρροϊκά συμπτώματα, να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών σας, να τα πλένετε με σαπούνι και να τα ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό αμέσως μετά τη χρήση τουαλέτας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: http://www.keelpno.gr__